Tulburarile de limbaj reprezinta toate deficientele de intelegere si exprimare orala, de scriere si citire, de mimica si articulare.

Majoritate tulburarilor de limbaj apar la copiii de varsta mica (2-3 ani) si de varsta prescolara, adica exact in perioada in care limbajul se formeaza si se dezvolta.

Tulburarile de limbaj sunt:
– Tulburari de pronuntie (afectarea pronuntiei unuia sau mai multor sunete: dislaliadizartriarinolalia);
– Tulburari de ritm si fluenta (balbaialabradilaliatahilalialogonevroza si tulburari coreice);
– Tulburari de voce (afoniadisfonia si fonoastenia);
– Tulburari ale limbajului citit-scris (dislexiadisgrafiaalexia si agrafia);
– Tulburari polimorfe (afazia si alalia);
– Tulburari de dezvoltare a limbajului (mutism psihogenretardul verbal, disfunctii verbale asociate autismului infantil sau handicapului de intelect sau handicapului de auz);
– Tulburari asociate unor afectiuni de tip psihopatologic sau psihiatric (ecolaliajargonofrazia).

Dislalia (in popor denumita si “pelticie”) reprezinta abaterea de la pronuntia standard sau incapacitatea subiectului de pronunta corect un sunet, o silaba sau un cuvant. Dislalia este prezenta la oamenii normali cat si la cei cu handicapuri si este cea mai frecventa dintre tulburarile de limbaj.

Dizartria reprezinta o vorbire confuza, disritmica, disfonica, cu o pronuntata rezonanta nazala in care monotonia vorbirii se imbina cu pronuntarea neclara.

Rinolalia (in popor denumita si “fonfaiala” sau vorbire pe nas) consta in pronuntarea nazonata a sunetelor.

Balbaiala este o tulburare a vorbirii ce se manifesta prin dezordini intermitente ale pronuntiei, repetari convulsive si blocaje ale unor foneme, omisiuni precipitate, urmate de dificultati in articularea unor cuvinte.

Bradilalia este o vorbire rara, lenta, incetinita, cu exagerari maxime ale acestor caracteristici in cazul oligofreniei.

Tahilalia este o vorbire exagerat de rapida, care apare frecvent la persoane cu instabilitate nervoasa sau cu hiperexcitabilitate.

Logonevroza este o tulburare de ritm si fluenta a vorbirii si presupune, pe langa o repetare a sunetelor, silabelor si cuvintelor, o batere a tactului pe loc, o modificare a atitudinii fata de vorbire, de mediul inconjurator si o prezenta a spasmelor, incordarii, a unei preocupari exagerate fata de propria vorbire. Caracteristica acestei tulburari este logofobia (teama crescuta de a vorbi, mai ales in public sau in conditiile de stres emotional).

Tulburarile coreice presupun ticuri nervoase sau coreice ale muschilor fonoarticulatori, mimicii, care se manifesta concomitent cu producerea vorbirii.

Afonia consta in pierderea vocii ca urmare a lezarii laringelui, caz in care, daca nu dispare vocea atunci aceasta se manifesta in soapta din cauza imposibilitatii corzilor vocale de a vibra.

Disfonia este o tulburare partiala a vocii, aparuta in urma situatiilor de soc emotional, trauma psihica, trac, angoasa. Aceste situatii pot determina instabilitatea vocii, inhibitia ei, monotonia sau caracterul sau sters, nediferentiat.

Fonoastenia este o tulburare functionala ce se manifesta prin slabirea/pierderea temporara a vocii si apare ca rezultat al folosirii incorecte sau abuzive a acesteia, care determina obosirea ei (mai frecventa in cazul anumitor profesii cum ar fi profesori, cantareti, naratori, etc.).

Dislexia este dificultatea de a citi, manifestata prin tulburari la nivelul perceptiei auditive, optice sau chinestezice, sau, la modul mai general, orice tulburare care intervine in achizitia cititului, in mecanismele acestuia.

Disgrafia consta in incapacitatea copilului dezvoltat normal din punct de vedere al limbajului, auzului si intelectului, de a invata corect si de a utiliza scrisul in conditii normale.

Alexia reprezinta pierderea capacitatii de a citi si de a intelege limbajul scris.

Agrafia reprezinta pierderea capacitatii de a scrie la o persoana care in prealabil scria normal, cauzata de lezarea lobului parietal stang.

Afazia reprezinta incapacitatea de a vorbi manifestata la o persoana cu un comportament verbal prealabil normal.

Alalia reprezinta imposibilitatea de a vorbi, dobandita la nastere, in conditiile inexistentei dificultatilor de ordin senzorial sau de intelect mari, care sa impiedice insusirea limbajului de catre copil.

Mutismul psihogen reprezinta refuzul total sau partial al copilului de a comunica cu anumite persoane, iar in forme grave acest refuz se extinde asupra intregului mediu inconjurator sau asupra unor anumite situatii.

Retardul verbal reprezinta blocajul ritmului de evolutie a limbajului.

Ecolalia este o tulburare caracterizata prin repetarea cuvintelor rostite de o alta persoana. Ecolalia poate fi intalnita intr-o varietate de stari patologice, precum sindromul Tourette, boala Alzheimer, boala Pick, schizofrenie, leziuni ale lobului frontal, etc. Pana la 75% dintre persoanele cu autism prezinta o anumita forma de ecolalie.

Jargonofrazia se manifesta printr-o exprimare neinteligibila, cu sunete fara semnificatie. Poate fi intalnita in afazia motorie, demente, leziuni cerebrale.