Terapie ABA

Aceasta terapie analizeaza comportamentul copilului, fiind una dintre cele mai eficiente metode de interventi in tulburarea de spectru autist.

De ce este bine sa intervenim precoce in autism?
In majoritatea cazurilor de autism, legaturile si traseele neuronale dezvoltate tind sa fie foarte fixe, ducand la comportamente stereotipe si de autostimulare. Prin interventia timpurie in terapia ABA se pune accent pe modelarea comportamentului copilului in conditii structurate.

Mediul de lucru in terapia ABA
Este organizat in asa fel incat sa faciliteze invatarea copilului si sa impiedice sau sa reduca distragerea atentiei si sansele de “evadare” din lectii. Copiii cu autism sunt foarte usor distrasi de anumite detalii ale mediului in care lucreaza.

Programul de lucru in terapia ABA
Pe langa structura programului in sine, data de coordonatorul echipei, copilul cu autism are nevoie de o predare structurata, in care sa poata vedea si intelege lucruri previzibile. Aceasta este o particularitate a invatarii copiilor cu autism, mai ales la inceputul interventiei.

Consecventa persoanelor care interactioneaza cu copilul
Ea ofera copilului cadrul de referinta pentru relatiile sociale. Cu cat persoanele din jur pastreaza aceeasi atitudine fata de copil, cu atat el se va simti mai in siguranta in contexte sociale.